Fernando Rendón, Kolumbi

0
1332

Fernando Rendón u lind në Medellín (Kolumbi), në vitin 1951. Ai fitoi përvojat e tij të para duke shkruar poezi dhe duke i botuar në revista si adoleshente. Puna e tij debutuese Contrahistoria (Editorial Coopiss, Kolumbi, 1986), një ide vizionare për të ardhmen në kundërshtim të plotë me realitetin e tepërt apokaliptik në vendin e tij, u botua në vitet 1980. Ai ka botuar edhe poezi të tjerë: Bajo otros soles (Kolumbi, 1989), Canción en los Campos de Marte (Kolumbi, 1992), Los motivos del salmón (Kolumbi, 1998), Rruga e Salmonit (Shtetet e Bashkuara (2010), La (Rumania, 2008), La Rama Roja (Sur, 2008), La Rama Roja (Surja Rama), e cila është përkthyer nga Saafa Ragab, 2007, Kosta Rika, 2007, Kina, 2014, çështja radiiante (përkthyer nga Stéphane Chaumet, Le Temps de Cerises Editorial, Editorial, Kubë, 2010), Canti del ramo rosso (përkthyer nga Gaetano Longo, FrancoRosso Editorial, Trieste, 2011), En flotación (Kolumbi, 2010, Venezuela, 2012, përkthyer nga Zhao Zhengyan, Qinghai, Kinë, 2014), Piedra de (Editorial Grinta, Rumania, 2015), El imposible realizado (Hipnos Editorial, Kolumbi, 2015), Qual era la domanda (përkthyer nga Antonino Capponetto, Italia, 2016).

Ai është bashkëthemelues dhe Koordinator i Përgjithshëm i Lëvizjes Botërore të Poezisë (World Poetry Movment) dhe anëtar i Circle Poets (Greqi).

Poezitë e tij janë përkthyer në anglisht, frëngjisht, portugalisht, italisht, gjermanisht, suedisht, katalanisht, rumunisht, kroatisht, ukrainisht, kinezisht, hindu, arabisht dhe uzbekisht dhe shqip tani.

Ai ka themeluar revistën poetike Prometeo (1982). Ditari i poezisë latino-amerikane ka nxjerrë deri më sot 110 numra. Ditari krijues nxiti krijimin e shumë iniciativave poetike në metropolin kulturor të Kolumbisë veriperëndimore dhe në vend si një e tërë. Kjo ndihmoi të sigurojë një kundërpeshë etike dhe estetike ndaj terrorit të luftës civile, e cila tani ka qenë e ndezur për 40 vjet.

Në vitin 1991 ai dhe një ekip themeluan Festivalin Ndërkombëtar të Poezisë të Medellin, i cili zhvillohet çdo qershor. Ajo rregullisht tërheq turma prej mbi 160,000 dhe është bërë ngjarja më e madhe e këtij lloji në botë. Deri më tani rreth 1600 poetë nga 167 vende kanë marrë pjesë në të gjitha pesë kontinentet. Megjithatë, numri i madh i vizitorëve nuk është arsyeja kryesore pse festivali në Medellin është një ngjarje e tillë e mrekullueshme. Ajo është bërë një fenomen i tillë i jashtëzakonshëm për shkak të sinqeritetit, intensitetit, entuziazmit dhe drejtësisë së publikut kryesisht të rinj nga të gjithë sektorët e shoqërisë, të cilët vijnë së bashku në një festim të vërtetë të poezisë në veprimtarinë e lirë.

Fernando Rendón beson se magjepsja e vazhdueshme dhe e mbingarkuar për poezinë mund të shpjegohet nga kohërat e rrezikshme që njerëzit po përjetojnë, si dhe shpresat e tyre se do të shohin fundin e tyre. Pain na sensibilizon. Poezia na mundëson të përballojmë krizën dhe të identifikojmë me qytetin tonë pavarësisht nga armiqësitë dhe lufta.

Çmimi i Fondacionit për të Drejtën e Jetës me Fondacionin me selinë e saj në Stokholm ka njoftuar zyrtarisht më 28 shtator 2006 se një juri e formuar nga dhjetë personalitete ndërkombëtare ka vendosur të japë Çmimin Alternativ të Çmimit NOBEL, 2006 në Festivalin Ndërkombëtar të Poezisë të Medellinit, “në njohjen e guximit të saj dhe shpresoj në kohë dëshpërimi “, midis 73 kandidatëve të 40 kombeve, aktivistë për të vërtetën, paqen dhe drejtësinë sociale: http://www.youtube.com/watch?v=WjPgth1yAPU

Fernando Rendón mori çmimin poetik ndërkombëtar Poetët kundër Luftës (Casa de Poesía Morada al Sur, 2010, Los Anxheles, SHBA), Çmimin e Fondacionit Bahrahill arab (2010) “me një arritje të lartë kulturore”, Rafael Alberti Poetry Prize në Havanna , Kubë (2010) dhe 2013 Mkiva Humanitarian Award si Icon Kulturore Kryesore, Afrika e Jugut (2013).

Njerëzit mirëpresin poezinë sepse është një mënyrë për të jetuar përsëri. Gjithashtu, na kujton të kaluarën, kur poetët folën drejtpërdrejt në një komunitet sesa nëpërmjet medias së shkruar. Poezia është një provë e vërtetë: kërkimi i të panjohurës dhe ringjallja e njerëzimit. Gjithashtu siguron se jeta nuk është humbur plotësisht apo asgjësuar. Kjo është arsyeja pse njerëzit që jetojnë në Medellin dhe rreth tij e vënë në vëmendje thirrjen e poezisë. Në 1993 u shfaq i pari i serisë ndërkombëtare të poezisë Colección Prometeo, që tani numëron 16 vëllime. Gjatë festivalit të poezisë të vitit 1996, Shkolla e Poezisë në Medellin u themelua nga Fernando Rendón dhe Jairo Guzmán në Universitetin e Antioquisë. Shkolla e parë latino-amerikane bashkëpunoi në këtë me Schule für Dichtung të Vjenës.

Ai e vë në pikëpyetje fatin e njerëzimit në kohë katastrofash të papritura dhe shkatërruese të tokës; ai shqetësohet dhe kërkon rebelimisht burimet origjinale të dinjitetit të humbur, devijimit intelektual dhe lirisë krijuese. Gjuha e tij poetike është kështu.

Deshirë

Kundër vdekjes, bashkoju lumturisë!”
(Porfirio Barbajacob)

Nëse do të ishte e mundur, nëse do të ishte ëndërruar, nëse do të arrihej, ju thoni.

Nëse ajo që shtrihet në pjesën e poshtme duhet të ngrihet përsëri, nëse dielli do ta evitonte vendin tonë, nëse do të arrihej.

Nëse ne mund ta njihnim njëri-tjetrin, nëse nuk e lidhnim veten me atë që na lidh, nëse menaxhohemi.

Nëse ky moment duhet të mbërrijë, nëse gëzimi i egër na pushton, nëse mundemi.

Dhe në qoftë se ne e donim njëri-tjetrin, në qoftë se ne e themeluam atë vend, nëse do të ktheheshit për të qëndruar përgjithmonë mes nesh.

Destinacioni

 

Konsiderojeni këngën e një zogu të plagosur.

Pllaka e saj e bukur-blu-ari, ari dhe gjaku me barin.

Shqyrtoni fluturimin e skifterit, duke zbritur në qarqe pas shikimit të viktimës së saj.

Meqë plaga e hidhur e jetës i afrohet kthetrave, bukuria kërkon vdekjen, shpresa kërkon provën e dekretuar rastësisht dhe ata mbeten të pezulluar.

Sidoqoftë, madje edhe në rrezikun e zinxhirit të shkaktimit të shkakut dhe të efektit, konsideroni gjithashtu se dora e poezisë do të prekë zogun e gjahut në rënien e tij, duke sjellë vdekjen poshtë, sepse edhe dashuria ka ardhur në renditjen e paralajmëruar nga fati.


Histori-logaritja

 

Nëse Odiseu ishte kthyer në vesh të shurdhër tek marinarët

ai do të kishte hedhur poshtë dyllin dhe direkun

do të ishte zhytur pas këngëve të çmendurisë

se atyre grave që përfunduan si një peshk

kështu kaluan pragun e mbretërisë së kësaj bote
e nuk do të dilte këngë e dashurisë së re në të gjitha pikat kardinale

ne njerëzit do të konceptojmë fëmijët me ëndërra
një shkollë të luftëtarëve të padukshëm do të ngrihet

tirani më të pashpirt do të humbiste mendjen
duke dëgjuar bubullimat e bubave të reinventuara

dielli dhe era do t’i kthejnë shqisat e tyre
ndaj të verbërve dhe të shurdhërve

dikush do të shërojë në rrënjë murmuritjen e vjetër të pyllit
në të gjitha gjerësitë, rrugët e instinktit do të gjendeshin

Ah Troj, e mërguar nga vetja,
E sages tuaj publikisht e turpëruar
dhe peshqit e egër që shkelën plazhet e hekurta!

Lufta është paqe

Të varrin ne nuk shkojmë, nuk shkojmë të kemi frikë apo dhimbje.

Ky rajon më i kaltër nuk do të harrohet, le të mos kthehemi tani.

Kohët e kuqe kaluan, hera e gjelbër fluturoi, shpresa i takon të kaluarës.

Miliona prej nesh formojnë trupin e dritës.

Në dyert e një qytetërimi tjetër që këndon mes nesh, speciet do të vdesin, speciet do të lindin, nuk vuajnë më.

Kjo bombë është çmontuar, autostrada e madhe është zgjeruar, ne marrim njëri-tjetrin, plotësojmë njëri-tjetrin.

Çdo shekull është një hënë kur shqiponja e kohës është e mundur.

Përktheu nga Anglishtja: Jeton Kelmendi

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here