MARIA DO SAMEIRO BARROSO, Portugali

0
1153

MARIA DO SAMEIRO BARROSO, Portugali

Përktheu nga Anglishtja: Jeton Kelmendi

Maria do Sameiro Barroso është një portugeze, doktore e mjekësisë, poete, përkthyes dhe kërkues shkencore, ish-nënkryetare e PEN Qendrës Portugeze në mes 2012-2014, anëtare e Lëvizjes Botërore të Poezisë (WPM), Delegate Kulturoer Portugeze e Liceut Poetik të Benidormit dhe Anëtare nderi e Rrethit të Shkrimtarëve Mozambik në Diasporë. Ajo botoi dyzet libra me poezi në Portugali, Brazil, Spanjë, Francë dhe SHBA. Ajo është redaktore e revistës letrare “Espaço do Ser – Poezi, Tradução e Ensaio”. Poezitë e saj janë përkthyer në gjashtëmbëdhjetë gjuhë. Ajo organizon antologji, ngjarje kulturore dhe ftohet për festat ndërkombëtare të poezisë. Ajo u nderua me disa çmime poetike letrare. Ajo është një studiuese e Historisë së Mjekësisë, Drejtore e Departamentit të Historisë së Mjekësisë e Shoqatës Mjekësore Portugeze që nga viti 2012, duke vizituar Profesor të Fakultetit të Mjekësisë të Universitetit të Lisbonës, anëtare e Qendrës për Historinë e Fakultetit të Letersive të Universitetit të Lisbonës, anëtare e Qendrës Kërkimore për Antropologji dhe Shëndetësi nga Universiteti i Coimbra, Hulumtuese e Muzeut Kombëtar të Arkeologjisë në Lisbonë dhe redaktore e librave dhe revistave shkencore. Ajo ishte nënkryetare e Kongresit të 46-të të ISHM, Lisbonë, më 3-7 shtator. Fushat e saj kryesore kërkimore janë letërsia portugeze dhe gjermane, studimet gjinore, mjekësia e lashtë, instrumentet romake kirurgjikale, gjinekologjia e lashtë dhe obstetrika, dhe historia e përdorimit mjekësor të materialeve gjeologjike.

ËMBËLSIRAT E QIELLIT

I marr manaferrat e kuqe të zemrës tënde
kur qëndroni i shqetësuar në shtratin tënd
dhe hëna është plot, nata është e ndritshme,
fresku është i qetë, gjethet janë të vërteta.
Pastaj, pëshpëritjet e dritës
shpalosni ëndrrën tuaj,
dhe lakëra e qiellit rritet
thellë në tokë
ku gjumi është i ëmbël,
në hije të lisit
ku unë marr manaferrat,
vjedhën gurët e qiellit,
përfundonjë veten në lodhështi, perlat,
ëndrra e përjetësisë,
dhe shije blu,
sytë e qiellit,
në rrahjet e kuqe
të zemrës tuaj.

 

VIOLINË E KALTËR

Një engjëll më çon nëpër hapësira të gjera,
bota e pafundme,
krahët e tij prekin errësirën e hapur,
gishtat e tij lëvizin,
fryma e tij njerëzore është ende gjallë.
Dhe shkoj në plagët më të thella
të fytyrës sime.
Këtu jeton.
Në netët e hëna të ndritshme
E ndjej atë që jeton.
Pasi kemi luajtur në një të ndritshme
shtëpi me diell.
Ai ishte me mua si një yll i artë
në një qiell të errët.
Ai ishte binjak.
Unë kurrë nuk do ta mbaj zi.
Tani shtëpia e fëmijërisë
është mbyllur
dhe zogjtë e vdekur vijnë.
Ata mbushin shtëpinë
ndërsa violinat blu luajnë
këngë pa fund mesnatës
në shtator afrohen,
gardeniasja ëmbël aromatike
si pëlhurat e majit.

 

NJË ZOG PËRGJATË FYTYRËS TIME

Ëndrrat pafund, qielli i purpurt,
një zog në fytyrën time
– zemra juaj një çudi -,
mrekullia e jetës që shpalos dritën
ndërsa jetoni në strehimoren
e gjelbër, të frymëmarrjes, e dashur,
duke e çuar shiun brenda jush.
Toka shkrin skelete.
Dhe ju mbijetoni në shkëlqimin
e dritës,
në lule të indigjencës,
në fazat e urisë.
Zemra jote është e thellë, jeshile
luginë,
Dashuri juaj është një cope
muzikore
ëndrra juaj është një zog i bardhë,
lëng shegës,
një pëshpëritje e paqes.
Duart tuaja janë të lumtura
ndjenjat e tokës.


BANIMI I RIVERVE

Ujërat janë banesa ime.
Një trup është banesa ime, një lumë,
një vend i paqëndrueshëm
përballet me një front të errët
për të cilën nuk kthehem kurrë.
Nuk zgjedh asgjë në flakë
që më shtyp.
Unë nuk refuzoj asgjë
në natë ajo u ngrit.
Asnjë përdorim nuk po ikën
nga jasemini i dehur.
Ka një front, një vend,
një shtëpi për të cilën nuk kthehem kurrë.
Pranverat janë banesa ime,
Unë ndjek qirinj, pishtarë,
shkëlqimi ekstrem
ku shkumë krijon
guri i brendshëm
që ndan dritën, diellin,
hëna e pjerrët,
dhe lulet kristaline
të lulëzimit të turbullt.

 

NJË KARRIGE E UJIT

Unë jam mishi eterik,
mbështjellë në këmbët e vallëzimit.
Unë lëviz në mesin e gjetheve,
duke ndjekur modelet e arit.
E fshihem në hijet e dritës së gjelbër.
Puna ime është të kaloj nëpër fusha
dhe zhytem në një baltë,
sikur të ishte një qerre e ujit kristalor.
Kuajt e natës sjellin dhimbje,
kujtesë, përjetësi.
Dielli po zhytet në një shekull blu,
bota është një film i dehur,
lulet thonë natën e mirë,
brohoritjet vazhdojnë të këndojnë,
muzika rrjedh.
Datat e pjekura shkojnë.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here