Poems by Angjelina Marku, Kosovo

  0
  1022

  Poems by Angjelina Marku, Kosovo

  Translated from Albanian by: Jeton Kelmendi

  Vjenë, 24 shkurt 2019

  DO NOT TELL ME

  Don’t tell me

  To breathe

  From your own villain

  Because I stuck

  I see you from the eyes

  Who see shortly

  Otherwise I get blind.

  To talk with your language

  That I become dumb

  Because I am not

  The same with you

  I’m who I am

  And I cannot be

  Who I am not.

  MOS MË THUANI

  Mos më thuani

  të marr frymë

  prej hukamës tuaj

  se ngulfatem.

  Të shoh prej syve

  që shohin shkurt

  se verbohem.

  Të flas me gjuhën tuaj

  se bëhem memece

  sepse unë nuk jam

  e njëjtë me ju.

  Jam ajo që jam

  e nuk mund të jem

  ajo që jam.

  FOR MY PLEASURE

  For my pleasure I silent, I sream,

  I run, crash,

  I rise again and fall.

  I become a Queen  

  And begging,

  poet and dancer

  I become like want myself.

  Beautiful, ugly

  giddy

  and presumptuous.

  With gaze, with gaze,

  I fancy, punch,

  I do as I want.

  I Make war to grab peace,

  I make peace to gain freedom,

  I do everything that I love my life

  more than your dream.

  PËR QEJFIN TIM

  Për qejfin tim hesht, bërtas,

  vrapoj, rrëzohem,

  ngrihem e prapë bie.

  Bëhem mbretereshë

  e lypsare,

  poete e valltare

  bëhem si dua vet.

  E bukur, e shëmtuar

  mendjelehtë

  e mendjemadhe.

  Me naze, pa naze,

  dashuroj, grushtoj,

  bëj si dua vet.

  Bëj luftë për të rrëmbyer paqen,

  bëj paqe për të fituar lirinë,

  bëj gjithçka se e dua jetën time

  më shumë se ëndrrën tënde.

  GLASSES

  How many a way

  joined us

  how many mkilometers

  seaprates us,

  I loved you, I love you, I will love

  beautiful love, stupid.

  I called you, you came on,

  where did you go?

  Sweet love

  full of fire

  come and stretch out

  and say to me “I love you”

  every expectation is a blow to me.

  Come so, to drink

  Wine with bottle

  Glases to gbreak

  to make the pieces and pieces

  there is no distance

  that separates us, my soul

  how big, how small

  its sead that is this world.

  GOTAT

  Sa e sa rrugë

  na bashkuan

  sa e sa kilometra

  na ndajnë,

  të desha, të dua, do të dua

  dashuri e bukur, e marrë.

  Të thirra, më erdhe,

  ku shkove?

  Dashuri e embël

  plot zjarr

  eja më shtrëngo

  e më thuaj ‘‘të dua’’

  çdo pritje është goditje mbi mua.

  Eja pra të pijmë

  verë me shishe

  gotat t´i thejmë

  t’i bëjmë copë e copë

  s´ka largësi

  që na ndan, shpirti im

  sa e madhe, sa e vogël

  -thonë është kjo botë.

  WHEN IT HAS LOVE

  When the hand asks

  hand with love

  the world laughs

  rainbow becomes

  eight colors

  the week eight days

  until day and night

  shortened

  life exendes.

  When the lip meets the lip

  without betrayal

  the mountains are kissing eachother

  the wind stoppes

  summer rain fills

  rivers, seas, oceans.

  And the eye when it flips the eye

  Excitement

  the lightnings melt

  in the sunshine

  and the fiery star turns

  on the crystals of life

  then even the earth swells

  for eight pleasuires!

  KUR KA DASHURI

  Kur dora kërkon

  dorën me dashuri

  bota qesh

  ylberi bëhet

  tetë ngjyrësh

  java tetë ditësh

  e derisa dita e nata

  shkurtohen

  jeta zgjatet.

  Kur buza takon buzën

  pa tradhëti

  bjeshkët puthen

  era ndalet

  shiu i verës mbush

  lumenj, dete, oqeane.

  E syri kur i shkrep syrit

  ngallëzim

  vetëtimat shkrihen

  në rrezet e diellit

  dhe ylli i zjarrtë i kthen

  në kristale jete

  atëherë edhe toka gufon

  për tetë palë qejfe!

  REFUGEE

  In the drain ship

  Filled with the spirit of hope

  You were waiting to come down

  On the land that you chose.

  And why your lips

  never disagreed

  The dream that you perceived

  Was sinking down the legs

  Drowned in the sand

  And waves

  Of the sea king

  They were dragging

  You the traveler of death

  Your body without a grave.

  REFUGJAT

  Në anijen e ikjes

  mbushur frymë shprese

  prisje të zbrisje

  në tokën që ti zgjodhe

  Dhe pse buzët tua

  asnjëherë s´mallkuan

  ëndërra se shpëtove

  u fundos poshtë këmbëve

  mbytur në rërë

  dhe dallgët

  e detit mbret

  të tërhiqnin zvarrë

  ty udhëtarin e vdekjes

  trupin tënd pa varr.

  SO FIND

  So find

  A little time for me

  Find a song, a poem

  Steal a handful of air

  A sunny thread

  Or a nightmare

  Does not matter.

  I search a rock,

  A lawn, a plot.  

  borrow a room

  A rose

  Or a little melody

  Doesn’t matter.

  Hey you, find, search,

  Steal and borrow

  Do whatever you want

  But came tonight

  Than in the body

  Are lighted

  A billions of love stars.

  PA GJEJE

  Pa gjeje

  pak kohë për mua

  gjeje një këngë, një poezi

  vjedh një grusht ajër

  një fije diell

  a një grumbull nate

  s´ka rëndësi.

  Kërkoje një shkëmb,

  një lëndinë, një truall.

  huazoje një dhomë

  një trëndafil

  apo pak melodi

  s´ka rëndësi.

  Hej ti, gjeje, kërko,

  vjedh e huazo

  bëj çka të duash

  por eja sonte

  se në trupin

  janë ndezur

  me miliarda yje dashurie.

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here