Tendai Rinos Mwanaka Botohet në Shqip

0
722

Është botuar libri me poezi “Regjister i shkruar nga domethënia” I autorit Tendai Rinos Mwanaka nga Zimbaveja. Librin e ka Përkthyer nga Anglishtja Jeton Kelmendi…

PARATHENIE

Libri i shkruar nga një shtegtar, është një cikël poezish të ndërlidhura që merren me jetën, aspektet shpirtërore, gjuhën, idetë filozofike dhe marrëdhëniet e dashurisë në nivelet e tyre të ndryshme, ose në thellësi, por përqendrohet më shumë në një marrëdhënie që ka ndryshuar karakterin; që personazhi nuk di si të merret, që e ka bërë personazhin në një lloj shkatërrimi, emocionalisht, psikologjikisht, apo edhe shpirtërisht, veçanërisht shpirtëror. Karakteri po i thotë vetes se nuk e do vajzën, ai e dëshiron atë, ai mund të jetojë pa të dhe nuk mund të jetojë pa të. Është ky aspekt konfuz, pavendosmëria, dëshira për të njohur të vërtetën, nevoja e brendshme për të dëshiruar të gjejmë dikë me të cilin mund të lidhemi, këtë dëshirë obsesive, që na drejton ndërsa kalojmë nëpër këtë siluetë emocionale.
Poemat në këtë koleksion prekin poezitë e dashurisë së hershme të rriturve të hershëm, poezitë e dashurisë në një botë nën hijen e pandemisë së SIDA-s, nevojën tonë të jashtëzakonshme që njerëzit të duan të lidhin jetën e tyre me dikë, veçanërisht tani në shekullin XXI , dhe sa më shumë, ajo po përfundon në prishje dhe zhgënjim, mund të jetë një prishje psikologjike, shpirtërore dhe emocionale kur merresh me një marrëdhënie të dështuar. Poezitë janë në copëza dhe me driblime, të njerëzve të ndryshëm që lidhen me këtë çështje, dashuria, duke folur … Duke i treguar tregimet e tyre të dashurisë, në mënyrën e tyre, kështu që unë nuk i përdor gjithmonë mënyrat konvencionale të poezisë. Në këtë përpjekje, më lejohet të hulumtoj një varg lirish çliruese, pajisjesh dhe teknikash që personazhet në poezi të vulosin emocionet e tyre në faqe. Është shumë eksperimentale, sfiduese dhe incizive, kështu që ka aftësinë të shikojë një temë drejt e në sy pa u rrudhur.
Ndonjëherë poezitë janë të thyera, të ngecura, me fraza që zhduken nga skajet. Kam përzierjen e shumë stileve dhe zhanreve të ndryshme (ditari, esetë, shënimet, skicat, ligjërimi filozofik, randesat, thirrjet etj …) me zhanrin poetik. Ka poezi që janë në pjesë, dhe unë përpiqem t’i lidh këto pjesë, të cilat vijnë njëra pas tjetrës.
Poezitë në Librin e shkruar nga një shkrimtar prek shumicën e aspekteve të dashurisë; rënia për një vajzë ose djalë (takimi i tyre), shijimi i mirësisë së një marrëdhënie (puthja), prishja e një marrëdhënieje (Shumë vite më vonë), seksi (dashnorët e pakujdesshëm). Ka nga ato që merren me dashurinë si imazh ose konstruksione të një poeti (dashurojekëtë faqe), humbje (Lot në sipërfaqen time), vdekje (Gjysmë dije, gjysma nuk e di), kujtime (Yje), shpresë, me urtësi (Thirrja për ty ), dhe ndjenja shumë e përhapur e identitetit (Jeta ime), shpirtërore ose prishje shpirtërore (xhevahire), filozofike (ndërmarrje zen), jetë (hënë tetori) dhe gjuhë (çdo fjalë e përdredhur); kështu ata krijojnë një gamë të gjerë të botës së ndjenjave; të jetuarit, të dashurit dhe të qenurit. Ekzistojnë lloje, forma dhe struktura të ndryshme të këtyre poezive në këtë koleksion. Disa forma të tankave, soneteve, vjershave të gjata, shantazheve, rantave, shënimeve, skicave, vjershave të prozës, poezive të eseve, poezive gati-histori, duke eksperimentuar me Dichten Denken eGjermanisë (poezi dhe mendim), jehonë poezie, fjalim, kumbues, ëndrra, ditë , gjendjet anormale të mendjes (si poezitë e brezit të rrahjes), dhe çdo prirje tjetër të çrregullt janë hulumtuar.

Çfarë po përpiqem të arrij me këtë koleksion. Libri i shkruar nga një shkrimtar regjistron jetën, emocionet dhe ndjenjat që personazhi po kalon, pasi ai merret me një dashuri të paplotësuar. Ai është në një hapësirë ​​të vogël, si hapësira midis një vendi të vështirë dhe një shkëmbi, dhe kështu ai e bën atë hapësirë ​​të tijin. Koleksioni na inkurajon të mbajmë ato hapësira, hapësira të zhvendosjes, derisa të kemi trajtuar elementët e fortë ose elementët shkëmborë, dhe gjithçka është përsëri mirë. Ndonjëherë shkon është gjithçka që mund të bëjmë!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here