HUMNERA E MBINDËRGJEGJES – Nga SUDHAKAR GAIDHANI (Indi)

0
735

HUMNERA E MBINDËRGJEGJES – SUDHAKAR GAIDHANI (Indi)

Përktheu nga Maratishtja Nga Dr. Tejaswini Patil Dange (Indi)
– Përktheu nga Anglishtja Dr. Jeton Kelmendi

Në thellësitë e pafundme të humnerës së mbindërgjegjes, ekziston një thesar i madh i Njohjes (perceptimit). Është aq i thellë sa që personi zhytet në të dhe noton sipas kapacitetit të tij.

Çdo poet mund të zhytet në thellësitë e pafundme të hapjes së krijimtarisë me praktikë dhe të përpiqet të kërkojë fundin e saj. Atje, ai mund të bëjë më të mirën për të kapur idenë novatore përtej perceptimit të prekjes p.sh. ai bind një peshk të artë; gjen në fund, ia del mbanë ta kapë. Megjithatë, nëse kapja e tij krijuese nuk është mjaft e fuqishme, ai imazh abstrakt (mbinatyror) e ngërthen poetin në vorbullën e pamjeve të tij transformuese që ndryshojnë çdo moment që janë përtej duarve të dobëta të poetit. Në atë gjendje hutimi (ngatërrese), poeti përpiqet të arrijë homogjenitetin (njëshmërinë) me atë shtysë krijuese, pa vetëdije, duke arritur në vetëdije përmes përpjekjeve të tij të paaftë për ta kapur atë. Në këtë proces, ai arrin deri diku rezultatin krijues, por nuk është në gjendje të vlerësojë pritjen, sepse krijimtaria e paqartë ndikohet nga hutimi (hutimi) kështu që poezia duket e parëndësishme ose e papërshtatshme.

Por nëse talenti/përvetësimi krijues nuk është i lirë, është si kapja e aligaterit, imazhi krijues i delikuencës ëndërrimtare kënaqet me poetin e talentuar dhe ajo vetë së bashku me familjen e saj të imazheve të bukura i dorëzohet atij në krijim koherencen e imazheve. Pastaj eterio e imazheve racionale qe përkushtojnë veten për ta bërë krijim më kuptimplotë dhe sugjestionues. Ky proces prodhon një punë krijuese cilësore, thelbësore dhe të përjetshme.

Edhe pse poeti e do këtë zonjë të ndritur të kësaj humnere të mbindërgjegjes, ai duhet të pranohet në të njëjtën mënyrë nga imazhet e saj shoqëruese. Akti i forcës mund të rezultojë në bezdi dhe poeti mund të fajësohet për vetë-pakuptueshmëri. Poeti epik, shenjtori Tukoba thotë:

Tuka thotë se fjalët e tij/mund të mbyten

por kuptimi / të jetë në këmbë //

Sipas Eliot, “Poezia e vërtetë mund të komunikojë përpara se të kuptohet.” Çfarë është një poezi? Nuk ka marrëveshje unanime rreth konceptit.

  1. V. Sardeshmukh (Kritiku Marathion) thotë: “Poezia është një renditje ritmike e paharrueshme e fjalëve që lindin nga shpërthimi (përvoja) e zjarrtë emocionale (Andharyatra – fq- 142)

Sipas mendimit tim, Poezia është një shpërthim i zbukuruar (i bukur) që rezulton nga diskutimi i mendimeve më të thella. Bëhet bërthama e poezisë. Ai kontrollon (balancon) sipërfaqen, mesin dhe fundin e poezisë.

Poezia nuk është një arritje e lehtë. Kërkon të durosh përvëlimin e meditimit-energjisë, vetëm atëherë gjuha figurative e shkronjave (rrokjeve) zotëron thelbin me pavdekësinë. Duke përdorur tulla të thyera fjalësh, një konotacion ndërton kështjella poezie.

Në rastin e muzikës, skulpturës, pikturës, kërcimit, aktrimit, duhet një kohë e konsiderueshme për të asimiluar delikatesat e vogla të artit. Pas kësaj lulëzojnë lulet e atyre arteve. Por për poezinë … Jo! është shumë e lehtë. Diçka hyn në mendje, rrjedh nëpër stilolaps dhe përzihet me fjalë… Kjo quhet poezi (për disa).

Shumë herë, në mendjet e lexuesve është ngulitur se lexuesit nuk janë mjaft të pjekur për të kuptuar poezinë e disa poetëve. Këto poezi janë shumë përpara kohës së sotme. Pra, para lindjes së lexuesit të ditur, këto poezi nuk i marrin lexuesit dhe vdesin nga neglizhenca. Dhe ata nuk marrin referenca kontekstuale, madje. Arsyeja është se ato supozohet të jenë përtej kuptimit dhe kohës.

Poema mund të jetë e paqartë, por nëse është e paqartë! Atëherë mund të llogaritet vetëm si ‘POEZI E Çmendur’.

Kur një grua e bukur, por e çmendur, duke folur në mënyrë absurde, ecën në rrugë; disa burra të bollshëm e ndjekin atë; jo për të gjetur kuptimin e fjalës së saj absurde, por nga tërheqja e fizikut të saj të bukur. E njëjta gjë ndodh me poezinë e të ashtuquajturve poetë të famshëm. Imazhet në poezinë e tyre humbasin kuptimin e tyre dhe fuqizohen. Poezi të tilla humbasin vetë barkun e krijimit. Imazhet në poezi duhet t’i dorëzohen nënkuptimit të poezisë. Ata duhet t’i shtojnë me mjeshtëri bukurinë dhe bujarinë përmbajtjes/që do të thotë të harrojnë vetëbekimin. Në vend të kësaj, nëse e tradhtojnë kuptimin në vetë-përpëlqim (vetë-dehje); ata vërtetojnë se poema është MAD dhe bëhen vrasës të kuptimit.

Megjithëse, të qenit abstrakt (i paprekshëm) është cilësi e çdo arti, nuk ka asgjë abstrakte / të paprekshme në këtë botë. Çdo grimcë ka ngjyrën, formën e saj, etj. që është korniza. Kur shkon përtej nivelit normal të të kuptuarit, ne e konsiderojmë atë si abstrakt. Por poezia është një art komunikues. Nëse ai komunikim është shkatërrues dhe jo koheziv, fjalët mund të rezultojnë vetëm në shpërthim.

Ne nuk themi se ari është i bukur, ne themi se stolia (stolia) është e bukur. Momenti kur një zonjë e bukur, e zhytur në vëzhgimin e bukurisë së saj në pasqyrë, kupton se është më e bukur se kopja, është momenti magjik i realizimit të kënaqësisë estetike. Ky është hiri më i madh.

Kur lënda realiste i dorëzohet imazheve dhe bëhet më tërheqëse, ky është hiri kuptimplotë bashkëpunues i çdo vepre arti. Hija përjeton paraqitjen e kundërhijes së saj.

“Poezia duhet të jetë simpatike si e dashura”, tha poeti i madh marathi Keshavsut. Lexuesi i përkushtuar duhet të jetë dashnor i poezisë si një jogi jo si botë (BHOGI). Asnjë poezi nuk provohet të jetë nimfë duke veshur bizhuteri dhe stoli nga jashtë. Një poezi fisnike gjithashtu qëndron nudo para lexuesit të saj të përkushtuar gjenial. Edhe në atë gjendje, ajo bëhet “Sadhana” për të dhe jo “Dëshira”. Për një besimtare të tillë, poezia përjetohet si një elegancë femërore ose Mahaakali (perëndeshë e pushtetit). Gjilpëra thur rrobat për të mbuluar rrobat; por ajo vetë mbetet pa rroba ende askush nuk e kundërshton për pa rroba (lakuriqësi).

Poezia është gjithashtu pa rroba, po kështu!

Poeti duhet të krijojë cilësisht dhe të sillet gjithashtu. Poezia duhet të ndihet krenare për krijuesin e saj, jo turp. Çdo poet duhet të ruajë poezinë e tij. Kudo, kurdoherë dhe para kujtdo, ai duhet të priret të shohë se ajo (poema) nuk nënçmohet vetëm për kthimin e duartrokitjeve. Ajo nuk duhet të detyrohet të kërcejë në duartrokitje. Dinjiteti i saj është dinjiteti i krijuesit të saj. Poeti nuk duhet të presë që poezia të bëjë shumë nga vetja. Ai duhet të dorëzohet në këmbët e saj dhe të bekohet prej saj. Në këtë rast, poeti dhe poezia janë të bekuara. Ata përjetojnë bashkimin/njëshmërinë hyjnore (Advaita).

Dhimbja është thelbi i jetës së të gjithëve, përfshirë edhe poetin. Pritja e simpatisë në një farë mase është e pranueshme. Në tremet e tjera, simatia është keqardhje. Vetëvlerësimi i çdo poeti, duke jetuar një jetë marabout është më i madh se çdo thesar i mbretit. Qielli përkulet para vetëvlerësimit të tij. Poeti egocentrik endet në mjegullën e pikëllimit për veten duke kërkuar lotët e tij; dhe lutet para vetes për këtë.

Një poet është kërkues eklektik i hijeve të ëndrrave. (ose Një poet është një kërkues i ëndrrave të hijeve.) Një poet asketik-vetmitar mund të zgjedhë idetë, imazhet e pjekura. Pra, ai e bën kopshtin e krijimtarisë të lulëzojë me ndihmën e farave të ardhshme (shtatzëna) me eksperimente.

Satira dhe Ironia janë pjesë e klanit të poezisë. Poezia, e cila është argëtuese, komike dhe në rendin e fjalëve në ngjashmëri me poezinë, shfaqet e lirë në platformë. Nuk duhet harruar se poeti është edhe profet. Ai duhet të jetë kritiku i parë i vetëkrijimit. Ai duhet të jetë në gjendje të vlerësojë në aspektin e meritave dhe të metave të tij. Ai duhet të kuptojë dallimin ndërmjet vlerësimit të thjeshtë dhe kritikës së pastër; përmes saj mund të vlerësohet jeta e poezisë.

Ndonëse kritika është procesi i krijimit nëpërmjet rikreditimit, kritiku merr merita duke komentuar poezinë e poetit. Lexuesi i vërtetë (gjenial) “रसिक” e do poezinë e tij dhe e bën të madh. Megjithëse ai (lexuesi i vërtetë) dëshiron të jetë dashnor i poezisë, marrëdhënia midis poetit dhe lexuesit është si Krishna dhe Meera. Lexuesi gjenial (प्रतिभागुण) është gjithmonë një artist i padukshëm. Ai është po aq. i rëndësishëm si gjeniu krijues. Pra, gjeniu krijues duhet të nderojë lexuesin gjenial. Gjeniu krijues i arrin hiret vetëm nëpërmjet vlerësimit sublim nga lexuesit zemërdashës për krijimtarinë gjeniale. Në fund të fundit, hiri i punës krijuese është nderi i aftësisë vlerësuese të lexuesit.

Çdo vepër krijuese ka lidhje me biografinë personale të gjeniut krijues dhe kjo biografi është më relative me lindjen e tij të mëparshme, kujtime në vend të jetës së sotme. Me çfarë lidhet karakteri i një mashkulli? Në baltën e mendjes. Nëse ky baltë vendoset në një qetësi, uji transparent është sipër; dhe nëse mendja shqetësohet, mund të jetë një pellg me ujë të papastër. Mendoj se ky është karakteri i denjë dhe i pahijshëm.

Kur balta e humnerës nuk po qetësohet, ndikon negativisht te personazhi. Atëherë personi është nën ndikimin e së keqes në vend të të mirës dhe kjo është karakteri i tij i përkeqësuar. Fundi i të gjithëve në baltën e humnerës është i pavendosur. Ajo mund të mbahet si e pastër nga vetë-meditimi dhe për këtë, njeriu duhet të jetë i sinqertë ndaj të vërtetës së brendshme të mendjes. Mendja e jashtme mund të jetë e pandershme, mendja e brendshme nuk ndikohet prej saj sepse nuk mban anën e të pavërtetës (gënjeshtrës). Sipas Dr. Harrer, kompjuteri i trurit të dikujt ka kapacitet të mahnitshëm për të ruajtur miliona miliarda rrahje ose qindra milionë libra në të. Truri ka gjenom kujtimesh.

Kjo botë gjenomike nuk është gjithashtu e pavdekshme, e saj e vdekshme. Megjithatë, ai udhëton brez pas brezi përmes spermatozoideve. Në këtë udhëtim vdesin shumë gjenomë kujtimesh. Disa mbijetojnë. Ata që mbijetojnë, (ata) lidhen me fijet e kulturës së mëparshme të lindjes. Dhe është vërtetuar se është rilindja e njeriut. Vetëm njeriu lind nga gjenet e njeriut, jo kafshët apo zogjtë. Nëse dikush thotë se e bën; është gënjeshtër.

Lindja e mëparshme është njohuri për akumulimin e kujtimeve të mëparshme. Të njëjtat ekselenca mund të kenë njohuri për lindjen e mëparshme përmes gjenomeve të zgjuara (të gjalla). Kjo është arsyeja pse çdo Bahinabai analfabet bëhet një poete hyjnore e pelegrinazhit të letrave (Akshar Yatra).

Lexuesit e vlerësojnë gjeniun krijues si dhuratë të veçantë të Zotit, por nuk është dhuratë e Zotit, është dhuratë e gjenomave dhe kjo është e paarritshme pa (përmbushje) ushtrime, Sadhana. Poezia është një ekzistencë e gjallë emocionale që ka karakterin e saj. Pra, ajo mund të komunikojë me lexuesin duke i dhënë atij përvojë më të re sa herë që nuk përsëritet. Të gjithë kanë ‘Egon’ Poeti ka edhe ego. Egoja duhet të jetë e bukur, kushdo që e bën këtë ta ketë. Nëse egoja është e bukur, mund të krijojë krijimtarinë artistike si Taj Mahal, nëse nuk është, mund të krijojë vetëm “Bibi ka Makbara”.

Një çështje tjetër e rëndësishme, përhapja e një keqkuptimi se vetëm ‘njerëz të veçantë’ mund të kenë ndjenja estetike, disa njerëz poshtëruan masat. Në formën e farës së talentit, estetika qëndron në zemrën e secilit; vetëm ajo farë ka nevojë për kultivim të duhur. Nëse kultivohet siç duhet, fara mbin; lulëzon nga të gjitha anët. Por nëse talenti që është i pranishëm, nuk provohet më? Secili nga njerëzimi është i lirë të jetë çfarëdo që dikush dëshiron të jetë pasi talenti – estetika është e pranishme në to. Rruga për të qenë lider, shkencëtar, filozof, poet – artist dhe madje edhe shenjtor është e hapur për të gjithë. Ajo ka nevojë për sadhana praktike të pamëshirshme.

Një atribut i çdo vepre letrare është të marrë lexuesin në perceptim, ndërsa një tjetër është t’i japë atij gëzimin ekstatik. Gëzimi ekstatik është si një hije. Hija e një peme me gjemba, helmuese-jo helmuese është e ftohtë. Më pëlqejnë hijet e reve. Ata kanë ndjenjën e ujit në to; sportojnë me erërat dhe humbasin në pika uji. Çdo njeri duhet të komunikojë me hijen e vet; Unë premtoj, shpirti juaj do të jetë në ekstazë; si hija e njomur në diell.

Askush nuk është plotësisht i pafajshëm në këtë botë. Muzika e ëmbël e flautit e luajtur nga çdo person i zhveshur/dekadent kënaq veshët e dëgjuesit. Shën Kanhopatra mund të lindë nga një prostitutë. Vetëdija dhe mbindërgjegjja janë esencë të ndryshme, megjithëse marrëdhënia e tyre është si nënë-bijë. Tani çfarë nënkuptohet me vetëdije përfundimtare / supreme? Kjo është një pyetje mjaft e vështirë. Gëzimi suprem ekstatik mund të jetë në harmoni me vetëdijen supreme. Por ai që di / kupton, se si procesi i homogjenitetit, mund të përjetojë gëzimin e shpëtimit ose Nirvana. Kjo gjendje emocionale është përtej fjalëve. Kështu, ndonjëherë ne themi, “hej, ai moment ishte aq ekstatik sa mendova të jem i lirë përmes vdekjes”. A është ky i njëjti moment ekstatik përfundimtar? A mund të qëndrojë kjo vetëdije supreme tek të gjithë njerëzit gjatë gjithë kohës? Jo, (përveç disa përjashtimeve ) nëse kjo ndodh, qenia njerëzore do të jetë e barabartë me Krijuesin. Ai nuk do të jetë në gjendje të bëjë një jetë të përbashkët, pasi krijimi dhe Krijuesi nuk do të jenë të ndryshëm. Kjo gjendje mund të jetë si:

Shkëputja e gjethes | duket si prerja e veshit |

Kjo ndërgjegje supreme | arrihet atëherë ||

Gjatë këputjes së një gjetheje nga pema, nëse dikush i përjeton dhimbjet sikur dikush po ngul veshin e vet, kjo është vetëdija supreme dhe kjo ndjenjë empatike është përtej durimit të një njeriu të zakonshëm. Në fakt, i gjithë njerëzimi jeton një jetë të përbashkët. Ka vetëm disa ‘Njerëz Suprem’ që kanë lindur me një vetëdije kaq të madhe. Ata janë shpëtimtarët tanë (çlirimtarët) (muktidaate). Një dhembshuri e tillë empatike kozmike e vetëdijes supreme ishte në Jezu Krishtin. Prandaj, duke duruar torturat nga torturuesit çnjerëzor, ai, biri më i dashur i Zotit, i lutej babait të tij, “O babai im, këta njerëz janë të pafajshëm. Ata nuk dinë çfarë mëkati po bëjnë! Ati im, fali ata”.
Kjo është vetëdija e dhembshurisë kozmike empatike. Kjo është Ndërgjegjja Supreme! mirë. Artisti, i lulëzuar nga intuita dhe vepra krijuese e krijuar prej tij, janë dy persona të ndryshëm. Pra, bota vlerëson më shumë karakterin e krijimtarisë së saj sesa krijuesin. Monedha e arit, qoftë në dorën e një marabuti apo një monarku, vlera e saj është e njëjtë. E njëjta gjë është edhe me veprën e artit. Është i shkëputur nga vlerësimi dhe kritika. Por artisti mund të mos jetë i shkëputur. Pasi mundohet në tokë, fermeri e kultivon të korrën në fermën e tij, pret vlerën e duhur! Por ka një ndryshim rrënjësor midis të korrave dhe veprave të artit. Të lashtat janë sezonale dhe veprat e artit janë të përjetshme.

Poeti është djali më i dashur i tokës. …. Marabout i kundër krijimit dhe miku i të mallkuarve.

Përkthim nga Marathi nga DR.TEJASWINI PATIL DANGE,

HOD-Anglisht, Arts and Commerce Collage, Kasegaon, Dist.-Sangli.

Fusnotat-

Sadhana-sadhana është një term gjenerik që vjen nga tradita jogike që i referohet çdo ushtrimi shpirtëror që synon të përparojë Sadhanë drejt shprehjes përfundimtare të realitetit të tij/saj jetësor.

Bibi ka Maqbara

(Varri i zonjës është në një gurë të zi të vendosur në Aurangabad, Maharashtra – Indi. Është porositur në vitin 1660 nga perandori Mughal Aurangzeb në kujtim të gruas së tij.

Krishna-Meera

Meera i njohur më mirë si Meerabai, ishte një poet mistik hindu i shekullit të 16-të dhe ithtar i Zotit Krishna. Meera flet për një marrëdhënie personale me Krishna si i dashuri i saj.

DEVDOOT ENGELLI

(Një fragment nga poema epike e mësipërme- Poema origjinale epike marathi përbëhet nga 5 kanto dhe 555 faqe)

SUDHAKAR GAIDHANI (Indi)
Përkthyer nga origjinali Maratisht nga VISHWAS VAIDYA (Indi)

DEVDOOT ENGELLI

 

Toka nënë tani duket
e plakur para kohe
duke luftuar për ushqimin dhe ushqyer
dukurinë e saj familjare.

Në fund të një epoke të caktuar,
Sage Narad u përgjegj
Toka jonë nënë
Që mbante hënën në duar
mbi flakët e furishme
të furrës diellore.

“Nënë çfarë po bën?”
Ajo u përgjigj,
“Fëmijë, jam duke u testuar
kjo pjesë e zemrës time
duke u ekspozuar në pak nxehtësi.
e cila do të më tregojë se
nga çfarë përbëhet.
Një sezon i vështirë ose një butësi e papërpunuar!”

“Nënë, por si do të reagojë bota për këtë?”
“Falë zotit, që ju njerëz nuk i keni
yjet dhe planetët në duart tuaja
Nuk mund ta imagjinoni vërtet se çfarë do t’u kishit bërë atyre!

Kur kasapi shtroi një gosti,
Unë gjeta mishin e lopës sime
Në pjatën time
E megjithatë, ju keni guximin të kërkoni
“Nënë, të lutem na shërbe një kashtë?”
“Nënë pse je mërzitur me fëmijët e tu, kështu?”

“Kur gjinjtë e nënës janë të mbushura me qumësht
dhe foshnja po gulçon për dashurinë e nënës së tij,
Por ju njerëz a shfaqni ndonjë dhembshuri?
ndaj nënës dhe fëmijës së saj
edhe pasi viçi u shndërrua në
një dem të rritur plotësisht?”

“Por nënë, po sikur të humbasë hëna
ndërsa po e ngrohni?”

“Bir, nëse një njeri humb jetën
ndërsa mbarsni një grua, më pas…

Është e këndshme të jesh shtatzënë!
por dizajni është torturues!!”

“Nënë, dje isha dëshmitare
Perëndia mbahej nga jaka e Tij nga turma
në mes të ditës në sheshin publik
duke i kërkuar t’i paguajë ato,
çmimi i tyre për përkushtimin e tyre.

Disa po kërkojnë ‘t’i lëshonin’
ndërsa të tjerët bërtisnin,
“Të godasë pamëshirshëm”
pikërisht në atë moment
nga askund
Mëkati bëri një pamje të nxituar
dhe e shpëtoi Perëndinë.

Nënë, sa ditë ka kaluar
në petkun e një lope
përkrah demit të shenjtë, ‘Nandi Deo’?”

“Një fjalë e folur ka vlerën e vet,
Flisni një fjalë vetëm nëse është folëse
nuk parakalon nderin tuaj.

Thelbi i fjalës suaj
nuk duhet të humbasë kurrë ekuilibrin,
edhe nëse zgjidhni të ngjyrosni të njëjtën gjë
me një thellësi sarkazme”.

“Nëna të gjitha të ashtuquajturat virtyte
Në këtë botë janë
tërësisht të kalbura”

“Pastaj mbyllini ato brenda
një liker
Ndiqni një thirrje mëkatare,
në vend të një jete të virtytshme
Lëreni mëkatin tuaj t’ju bëjë të pasur
ndërsa ju adhuroni çdo ditë Zotin tuaj”.

Dëgjimi i nënës
bisedimi,
Djalli i Madh
u shfaq papritur duke thënë:
“Nënë atëherë mund të vel
të korrat e mëkatit”.

“Vazhdo bir”
“A mund të të çoj te kasapi?”
“Glady!”

— Sudhakar Gaidhani
(Përkthyer nga Vishwas Vaidya nga origjinali Marathi Devdoot)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here