Poezi nga Dr. Bhawani Shankar Nial

0
384
DITËT E JONIT

Odia origjinale – Dr. Bhawani Shankar Nial
Përktheu: Dr. Tapan Kumar Rath

Shqip: Përkthyer nga Jeton Kelmendi

Unë gjithmonë e dua atë
me pasion. Unë e doja atë atëherë
pikërisht në atë ditë të shkurtit
në ambientet e kolegjit
kur i pafajshmi i saj vodhi
mbuloi trupin tim dimëror
duke puthur pasqyrën lakuriq
e motorit tim plumb bilke.

Unë e doja atë atëherë
duke shënuar
të gjitha fjalët e saj dhe
të gjitha programet e saj
në ditarin tim.
Unë e doja atë
në atë natë të padepërtueshme
në sezonin e begatë të
‘dashnor-fantazmave’ të cilave
rënia e tyre

është dëshira e paplotësuar;
Unë e doja atë
deri në fund të
Luftës së Ftohtë për të bërë sui generis-in tonë
marrëdhënien e përjetshme.

Nuk di as edhe një moment
kur të pushoj së dashuruari me të,
E dua në të gjitha rrethanat
e jetës, edhe kur ka pasur
një skicë, kur
kishte, një re ose
kur nuk kishte batica dhe zbatica
ose
kur kishte ditë të hënës së re
pa Hënë në qiellin e turpshëm
dhe
kur dielli zhduket për ditë të tëra
ose
edhe kur nuk kishte luftë apo frikë
në ajër
ose
edhe kur bota qëndron bosh
ruaj dashurinë dhe ruaj mëshirën
ose
kur kishte zinxhirë në
thatësira të tokës tonë
dhe
kur ishte Revolucioni i Gjelbër
dhe efektet e saj drastike pas
që shqetësoi vetë ekzistencën tonë
dhe
në një epokë të dhënash të falsifikuara
të zhvillimit në
shkencës dhe humanizmit si punëtor.

Unë e doja atë
kur ‘Zoti’ i plotfuqishëm
mbretëroi mbi Tokë
duke u bërë ‘mirë’ të gjithëve si zakonisht
ose
kur mbretëroi ‘E keqja’
mbi Tokë
ose
kur dominonte ‘mashkulli’
Shoqeria
ose
kur dominonte ‘femra’
sistemi që udhëheq
të gjitha jehonat e jetës.

Unë e doja atë
kur pena ishte më e fuqishme
ose kur shpata ishte më e fuqishme
në tokë.

Unë e doja atë
kur të gjitha ‘fjalët’
shpëtoinë nga trupi i saj i vetmuar.

Unë e doja atë
në të gjitha momentet intime.
E doja atë
në të katër drejtimet.

Origjinale Odiya By
Dr Bhawani Shankar Nial, Indi

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here