Linja e harreses e autorit rumun Mihai Firica botohet ne Shqip. nga Prof. Jeton Kelmendi PhD

0
390

NJË MISION I MIRËFILLTË I BESIMIT

Nga Prof. Jeton Kelmendi PhD

Ligjërimi poetik i Zt. Mihai Firică përqëndrohet në zonat e vendosura në afërsi ekzistenciale, nga ku nxirren të gjitha të dhënat e nevojshme për një profesion të sinqertë, të vërtetë ideologjik të besimit. Duket se të gjitha përvojat janë kaluar përmes filtrit të kuptimit lirik,
për të rifilluar në një formë të përmirësuar të ndjeshmërisë. Një ton i mbindjeshëm i shoqëron këto tekste këngësh lirike. Suksesi i stinëve të jetës ndihet me një mprehtësi të madhe emocionale. Duke e përjetuar ekzistencën në këtë moment, kjo është thënia e
përshtatshme për shumë tekste që favorizojnë një formë të veçantë të vërtetësisë. Pafajësia e përqëndrueshme nuk zhduket edhe kur përmenden efektet përgjithësisht
gërryese të kohës: ju prisni në stacionin e trenit deri në muzg / ëndërroni të rikuperoni një çerek ore / në lagjet pranë blloqeve të banesave qiramarrësit / kopshtet për
metër katror që pini duhan gjithmonë vjen në shtatë / sot nuk ka ardhur /…/ një kollë alergjike zgjon stacionin në jetë (Ajo gjithmonë vjen në shtatë).
Brendësia e shpirtit karakterizohet nga një qëndrim i thellë pozitiv që mund të katalizojë vetëm impulset krijuese. Kështu, ne jemi të përshëndetur kudo me një altruizëm mbresëlënës, jo shumë larg shenjave të pastërtisë. Jeta duket se është një garë për të arritur shumë lumturi të thirrura. Ndonjëherë spektri i egër i vetmisë
shkakton një gamë shqetësuese. Kërkimi ka një nivel apodiktik, ka siguri intuitive të suksesit. Primordialiteti i ndjenjës është një pjesë integrale e thelbit të vargjeve të
propozuara nga Mihai Firică: shija e shelgut si rezultat i një zjarri / i tjetërsuar i vetëm / barra që nuk e ndjeni / buzëqeshjet e vogla të trazuara (Dielli i humbur). Poeti
bën hapësirën e tij të jetesës, fryt i lartësimeve estetike të pandërprera dhe të përqendruara në emocione pasionante: ari i gruas i fshehur në zorrët / hamendja pasi
zgjidh drynin / ndarja e jetës / për të menduar / jeta e të palindurit (Rruga e gjakut).
Thellësisht të lavdërueshme janë këto introspeksione lirike të bëra nga poeti i Krajovcës, i cili krijon një univers intim dhe interesant e të etur për të eksploruar me bujari aspektet e shumta të ekzistencës. Poezia e Zt. Mihai Firică është nën ndikimin metamorfik
të kromatikëve të fillimit të përjetshëm, duke thirrur mëngjesin e përjetshëm. Vëllimi dygjuhësh “Ditët e fundit dhe jeta pas” (Amanda Edit, Bukuresht, 2020) ka
si gur themeli imazhin e ëndrrës me gjelbërim të përhershëm të dashurisë që mund ta bëjë botën të marrë valenca të padyshimta: foshnja në fytyrën tënde të zbehtë / lexoj historinë e diellit të humbur / / dembel duke shpenzuar hijen tënde / në krahët e vdekjes / mishin e
thërrmuar – ata vodhën duke ëndërruar / ata e donin në arrati / jetuan duke qeshur / të gjithë së bashku në një kor / duke glorifikuar hirin e shpërndarë nga era / në buzët e
të gjithëve (Dielli i humbur).
Kjo poezi thellësisht e mirë na kujton se ka ende imazhe serafike, vizione të fluturimit të parë magjepsës. Melankolia e butë shoqëron butësisht pushimin shëtitës
të shpirtit. Gruaja është e rrethuar me energji maksimale adhurimi, një pikë referimi e padiskutueshme në një jetë që kalon. Kulmi i orës me shpejtësi gjithnjë e më të
shpejtë mund të shtypë edhe ngjyrat e ylberit. Kjo në momentet e muzgut që shënojnë kalimin e pakthyeshëm.
Parimi femëror mund të ndryshojë, duke qartësuar, thellësitë e errëta dhe të dhimbshme të ëndrrave të këqija. E megjithatë, estetika e valëve të shkumëzuara
paralajmëron një epokë të dëshirueshme të besimit në të ardhmen.
Gjendjet poetike kanë një korrespondencë të thellë kromatike dhe përkeqësimet emocionale gjithmonë çojnë në figurën e nënës, boshtin e vërtetë të
botës: ari i gruas i fshehur në zorrët / mendohet pasi zgjidh drynin / ndan jetën / për të menduar / jetën e të palindurit gjak) Vargjet luajnë një rol të gjerë të katarsisit, çlirimeve drejt mënyrave të mos- shtrëngimit.
Refugjatët blu të shkëputura po kërkojnë me ethe për përgjigjet, sepse, duke pasur parasysh ngjeshjen e kohës, çdokush mund të jetë një gjethe e ftohtë. Ka rreziqe të
konsiderueshme në rrugën e fillimit të vërtetë të duhur për ekzistencë. Mihai Firică vazhdon gjithmonë në ndjenjën që mund të bëhet më shumë dhe më mirë.
Vetmia do të privilegjojë gjetjen e kuptimeve të fshehura të Fjalës.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here