IWA Bogdani boton ne Shqip “NJË LETËR E HAPUR” NGA GAGIK DAVTYAN. nga Jeton Kelmendi

0
294

“NJË LETËR E HAPUR” NGA GAGIK DAVTYAN, PARAQET NJË PËRMLEDHJE POETIKE PËRKUSHTUESE PËR SHPIRTIT KRIJUES TË SHKRIMTARIT ARMEN, I CILI KA KALUAR NËPËR SFIDA TË NDRYSHME JETËSORE.

Nga Prof. Jeton Kelmendi PhD

Gagik Davtyan, një emër i njohur në botën e poezisë, në vendin e tij Armeni ka sjellë në dritën e ditës një libër me vargje të zgjedhura në librin e tij të titulluar “Një Letër e Hapur”, të cilën e kemi përkthyer në Gjuhën Shqipe, nga Anglishtja dhe Frëngjishtja. Ky libër shënon një moment të rëndësishëm për letërsinë armene, sepse mund të lexohet edhe në njërën nga gjuhët më të vjetra të Evropës, pra në gjuhën Shqipe, dhe një shembull të fuqishëm të talentit krijuese të vendit të tij. Me një tonacion të pasur dhe një aftësi të maturuar për të shprehur ndjenjat më thelbësore, poeti Armen na udhëzon në një udhëtim poetik të mrekullueshëm.

Në këtë përmledhje poetike, Davtyan paraqet një shpirt krijues të pasur dhe një dashuri të ngrohtë ndaj poezisë, sukur që paraqet edhe një dashuri për vendin e tij dhe një përkushtim për jetën e përditshme. Varfëria e fjalës, ndjeshmëria e thellë emocionale dhe lidhja e thellë me historinë dhe kulturën e tij bëjnë prej tij një poet të jashtëzakonshëm. Me një stil të butë dhe një pasion të mrekullueshëm për artin e vargjeve, ai arrin të kapërcjë kufijtë e fjalës dhe të shpërthejë në ekspresione poetike të mahnitshme.

Një nga karakteristikat më të rëndësishme të poezisë së Gagik Davtyan është tema e shqetësimeve të jetës së përditshme. Përmes vargjeve të tij, ai bën një thirrje për reflektim ndaj momenteve të thjeshta dhe ndjenjave të përditshme që janë të rëndësishme për secilin prej nesh. Ai na kujton se edhe në rutinën tonë të zakonshme mund të gjejmë bukurinë dhe poezinë.

Poeti nuk harron asnjëherë origjinën e tij dhe dashurinë për vendin e tij të lindjes, Armeninë. Nëpërmjet poezisë, ai shpreh ndjenjat e ndryshme ndaj vendit të tij dhe dëshirën për të ruajtur kulturën dhe identitetin e tij. Kjo lidhje e thellë me vendin dhe kulturën e tij është një temë që e bën librin e tij edhe më të rëndësishëm për popullin armen, por e bën edhe më interesnt edhe për lexuesin shqiptar.

Libri “Një Letër e Hapur” është një këndvështrim i mirë në botën e poetit Armen Gagik Davtyan. Ky libër nuk është vetëm një koleksion vargjesh, por një letër e hapur që na shpërthen emocionet, mendimet dhe ndjenjat më të thella të autorit. Me thellësinë e tij emocionale dhe aftësinë për të përcjellur ndjenjat më të thella të jetës dhe identitetit, Gagik Davtyan bën krenar letërsinë armene dhe i dhuron lexuesit një thesar të mrekullueshëm të poezisë. Kjo është një përmledhje që nuk duhet humbur nga dashamirësit e poezisë dhe të kulturës. Si përkthyes i këtyre poezive, mund të konstatoj se nuk bëhet fjalë për një poezi të zakonshme, siç jemi mësuar ta lexojmë në kohën e teknologjisë, madje në një kohë kur ky art nuk është në ditët më të mira, sidomos për shkak të ndikimit që ka shkaktuar interneti, ku kemi rënia të lexueshmërisë gjithandej, e sidomos të poezisë. Diçka tjetër që poashtu duhet potencuar, është fakti se poeti Davtyan ka arritur që të kombinoj dy modele të krijimtarisë: modelin Armen dhe modelin Rus, për çka konsideroj se paraqet një formë të ndërtimit të vargut me plotë figuarcione dhe vizione për fjalën artistike, gjithnjë të mbushur me pasion dhe dije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here